Wherever you are, wherever you look, you see plastic everywhere around you. In cars, kitchens, toys, computers, equipment, in all colors and in all sizes. It evokes less and less positive connotations, because plastic is still mostly made from oil. But that will change, if it is up to Managing Director Arnold Stokking of the Brightsite knowledge center. In fact, according to him, we are on the eve of the great green chemical transition.
Read the article in Change Inc. Magazine, written by Willemijn van Benthem. (Dutch)
Arnold Stokking (Managing Director Brightsite)
Brightsite is het kenniscentrum op chemisch industrieterrein Chemelot, dat zich inzet ‘voor het realiseren van een duurzame, concurrerende, chemische industrie met als doel de sector klimaatneutraal te maken met behoud van werkgelegenheid’. Dat klinkt als muziek in de oren. En als je Arnold Stokking hoort praten die daar sinds 2019 directeur van is, dan hoor je ook een energieke en positieve man. Maar hij is niet alleen maar optimistisch. Stokking heeft ook zorgen. “Zorgen over hoe we hier in Nederland de regie onvoldoende pakken op de energietransitie om de chemie te vergroenen.”
Arnold Stokking (Managing Director Brightsite):
“Want het eigendomsrecht behoort niet toe aan de huidige generatie, maar aan de kinderen van de toekomst.”
Stokking: “We moeten het samen doen, en chemie is onderdeel van de oplossing. De tijd van optimaliseren is voorbij: we moeten nu gas geven op het innoveren.” Wat voor Stokking vooral belangrijk is, is dat we denken in mogelijkheden, dat we niet praten over hoe we van het plastic af moeten, maar dat je dánkzij plastic juist kunt verduurzamen, bijvoorbeeld omdat het lichtgewicht is. Stokking pleit niet voor een overheid die alles bepaalt. “Maar de regierol moet ze wel pakken. Op dit moment zijn korte termijnagenda’s te bepalend. We hebben een plan nodig voor de komende tien en daarna twintig jaar. Met als sleutel: investeren op de korte termijn voor rendement op de lange termijn.” Want zegt hij, de winst zit in de toekomst.
Stokking pleit kortom voor innoveren, samenwerken en vergroening van de chemische industrie met zachte overheidshand. We moeten het redden, zegt hij als oud-jurist. “Want het eigendomsrecht behoort niet toe aan de huidige generatie, maar aan de kinderen van de toekomst.”